Susreti u Osijeku za osobe s autizmom 2023.

Osobe s autizmom zakinute su u svojim životima za mnogo toga, jer su po svemu drukčiji od svih drugih svojih vršnjaka. Kako bi im pružili samo mali dio onoga što im je potrebno, pokušavamo za njih organizirati druženja kroz prilagođene sportske aktivnosti i javne nastupe, ali kroz međusobna druženja, upoznavanja. Koristimo i priliku da ih odvedemo na nova mjesta i upoznamo s najvažnijim osobitostima tih mjesta, pa tako podižemo i njihovu fizičku kondiciju, a učimo ih povijest i zemljopis, a jednako tako i socijaliziramo u promjenjivim sredinama.

Koja aktivnost je pri tome najvažnija za svakog od njih? Mi im želimo pružiti puno toga u malo vremena, a najveća nam je želja da se pri tome i dobro zabave.
Ovi su susreti namijenjeni odraslim osobama s autizmom od oko 14 godina pa dalje, ali i njihovim asistentima, roditeljima, voditeljima, jer njima je potrebna asistencija, a nama druženje, razmjena informacija, dogovori o statusu i načinu zbrinjavanja naše „djece“ sada i u budućnosti.
Puno je razloga za ovakve susrete, a važno je da osobe s autizmom imaju nešto što je prilagođeno njihovim mogućnostima, nije zajedničko drugim invalidima i ne trebaju se mjeriti, uspoređivati. I nama, roditeljima je lakše u društvu onih koji imaju slične probleme i razumiju jedni druge, mogu pomoći jedni drugima.

Na kraju, ništa manje važno je da javnim nastupom na glavnom trgu pokažu građanima koliko ih veseli sviranje, pjevanje, ples i da dobiju pljesak za svoj trud, koji i ne mora biti profesionalan, ali je iz njihovih srca i od srca. Ne očekujemo savršenstvo, ali tražimo prihvaćanje od drugih, posebno vršnjaka. Pozivamo škole da organiziraju dolazak srednjoškolaca i starijih osnovnoškolaca kako bi se upoznali s problemom autizma i razumjeli različitost, prihvatili ih kao one kojima treba njihova pomoć, a ne nasilje.
Na kraju i obavijest o nastavku ovih susreta i u budućnosti, svake godine u drugoj sredini i sa što više sudionika. Omogućimo odraslim osobama s autizmom druženja kroz prilagođene sportske aktivnosti i pjesmu i ples.

Omogućili su sponzori:

Colas Hrvatska d.d. Varaždin

I donatori:

  • Grad Split
  • Grad Trogir
  • Grad Podstrana
  • Grad Supetar
  • Grad Kaštela
  • Grad Omiš
  • Grad Sinj
  • Grad Makarska
  • Split Parking d.o.o.

Odgovori