SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU

Ove smo godine održali dva javna nastupa u želji da upozorimo javnost o postojanju autizma i problemima koje proživljavamo naša djeca i mi, roditelji.

Ove smo godine održali dva javna nastupa u želji da upozorimo javnost o postojanju autizma i problemima koje proživljavamo naša djeca i mi, roditelji.
20 ožujka 2024. Smo imali javni nastup-druženje s građanima:
MI SMO VAŠI SUSJEDI – UPOZNAJMO SE!
Druženje smo organizirali u parkiću ispred Odjela za odrasle CZA Split. Pozvali smo susjede, kao i školarce iz obližnjih škola, ali su nam se susjedi odazvali u malom broju, dok su samo iz Prometne škole stigli u većem broju i u pratnji svojih profesora i ravnatelja. Djevojke su se pridružile našim pjevačima, te su svirale i pjevale s njima. To je bila prilika za upoznavanje prisutnih s problemima autizma. Očekujemo i daljnju suradnju s polaznicima Prometne tehničke škole.
2.travnja 2024.

JAVNI NASTUP NA PLATOU ISPRED SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE
Prevrtljivo travanjsko vrijeme nam je ometalo planirane aktivnosti, jedno vrijeme smo se zaklonili u ulazni prostor SDŽ. Moramo zahvaliti SDŽ jer nam je to omogućila, a ustupili su nam i korištenje velikog stola, klupe i svega što nam je bilo potrebno, imamo odličnu suradnju i pomoć svake godine.
Na štandu smo izložili majice sa tiskanim crtežima naših odraslih osoba s autizmom, te domaće kolače koje su pripremile dobre majke osoba s autizmom i na tomu im hvala.
Dobri ljudi su nam donirali za majice i kolače, a od skupljenog novca ćemo sufinancirati putovanje na „Susrete za osobe s autizmom – Pula“ u listopadu 2024.
Gradonačelnik nam je najavio svoj dolazak i obraćanje za mikrofonom nekoliko dana pred događanje, ali je tog jutra iz njegova ureda stigla vijest kako je zauzet i kako će ga zamijeniti dogradonačelnik, g-din Bojan Ivošević, ali je on izostao-bez objašnjenja. Umjesto njih je stigao predstojnik UO za prosvjetu, g-din Negotić i tako su nezadovoljni roditelji mogli samo njemu izraziti svoje želje i zahtjeve vezane uz budućnost CZA i status odraslih osoba s autizmom u Splitu: Prošlo je burno, sa puno obećanja i neizvjesne provedbe istih.

Mi samo tražimo provedbu obećanja g-dina Ivice Puljka, obećanja danog 2019. Godine u predizbornoj kampanji. Kako je to lijepo zvučalo! Poslije zaboravljeno!
Zato to postavljamo na našu stranicu.

Ivica Puljak dao je snažnu podršku prijedlogu izgradnje multidisciplinarnog centra za djecu i odrasle s autizmom. Riječ je o projektu vrijednom oko 50 milijuna kuna, koji bi zadovoljio potrebe djece i odraslih korisnika u Splitu.

Splitski Centar za autizam trenutno pohađa oko 80 osoba, od kojih je više od 20 odraslih. Prostorni kapaciteti sadašnjeg Centra razdvojeni su na dvije lokacije u Rendićevoj i Ulici sedam Kaštela te nisu dovoljni za kvalitetan rad s korisnicima. Zbog nedostatka prostornih kapaciteta radi se u dvije smjene, a stručni suradnici i predmetni nastavnici nemaju primjerene uvjete rada. Uz priljev novih korisnika realno je za očekivati da će sljedeća školska godina biti zadnja u kojoj će Centar moći primati novu djecu zbog nedostatnih prostornih kapaciteta.

Kao kandidat za gradonačelnika Splita dajem snažnu podršku prijedlogu izgradnje novog centra s multidisciplinarnim uslugama, od rane intervencije, odgoja i obrazovanja do skrbi – rehabilitacije odraslih osoba na lokaciji koja će biti primjerena interijerom i eksterijerom. Novi centar imao bi dvorište, vrt za radno osposobljavanje odraslih korisnika, parking i sve ostale potrebne sadržaje. Ovaj projekt bi iznosio oko 50 milijuna kuna i može se u cijelosti financirati iz socijalnih fondova Europske unije – izjavio je Ivica Puljak, kandidat za gradonačelnika Splita.
Preliminarni projekt
Djelatnici Centra, u suradnji sa studentima i profesorima Sveučilišta u Splitu izradili su i preliminarni projekt novog sveobuhvatnog objekta, s oko 4800 m2 prostora Centra za autizam i oko 1800 m2 Centra za rehabilitaciju, te vanjskih prostora vrta, dvorišta, parka, parkirališta i ostalih sadržaja. Puljak kao moguće lokacije za izgradnju ovog objekta navodi područje između Žnjana i Pazdigrada, dvije na Kili i Stobreču te još jednu na Pazdigradu.

Ovakav Centar bi zadovoljio potrebe djece i odraslih korisnika, kao i njihovih roditelja, učitelja te drugih osoba koje sudjeluju u procesu odgoja, obrazovanja i rehabilitacije. Mi planiramo u prvoj godini mandata dovršiti projekt i osigurati lokaciju, zatim ga prijaviti na europske socijalne fondove i zatim izgraditi i staviti u funkciju. Da bi Split zaista bio centar svita mora znati uključiti sve ljude koje ima, sa svim svojim talentima. Mora posebno voditi brigu o ranjivima, ali na način da ih uključi u zajednicu i iskoristi i njihove talente. Vrijednost grada je u ljudima. Svim ljudima. I briga za njih ne prestaje niti jedan dan. Split će biti centar ljudske osjetljivosti, centar brige za druge, centar pozitive, centar izvrsnosti, centar znanja, centar kulture, centar sporta. Split će biti centar svita – rekao je Puljak.


Odgovori