Hodočašće i edukacija za osobe s autizmom

Udruga je organizirala putovanje za djecu-odrasle osobe s autizmom i njihove roditelje.
Putovanje je trajalo četiri dana, od 3-6. listopada i bilo nas je 28 + vozač.
Smjestili smo se u hotelu u Tuheljskim toplicama, a već prvi dan smo bili u Mariji Bistrici. Vjernici su se pomolili, kratko, koliko to naša djeca dozvoljavaju, prošetali križnim putem, brali – skupljali jabuke, uživali u lijepom sunčanom danu i predivnoj prirodi.
Drugi dan smo posjetili najljepši hrvatski dvorac Trakošćan, Veliki Tabor i na kraju Etno selo Kumrovec. Vidjeli su kako su živjeli vlastela i seljaci, vidjeli oružje iz različitih razdoblja, oruđe kojim su se služili seljaci. Edukacija na terenu gdje se događala povijest.
Treći dan smo bili u Varaždinu, Čakovcu i Gornjoj Stubici. Vidjeli smo Stari grad Varaždin, prelijepi dvorac-utvrdu. Imali smo vodiča. U Čakovcu smo pogledali utvrdu i Riznicu Međimurja. Muzej je prilagođen invalidima i ima taktilne izloške, na kraju najslađe-igra slike u pijesku i dr.. Zabava nakon edukacije.
U Gornjoj Stubici smo obišli Muzej seljačke bune, vidjeli kako su živjeli gospodari u dvorcu, imali su i svoju kapelicu, a nakon toga i seljake, kako su se oblačili, čime su se borili, zašto i tko je pobijedio u sukobu. Svi smo na dva minuta osjetili kako je u zatvoru, ali bez gašenja svjetla i zaključavanja vrata.
Od svih muzeja, jedino smo platili ulaznice za Čakovec i to po posebno niskim cijenama-simboličnim. Drugi su nam dali slobodan ulaz i vodiče. Imali smo vođenje u Varaždinu, Čakovcu i Gornjoj Stubici i znali su zainteresirati našu djecu, objasniti im ono što do tada nisu učili.
Prije povratka u Split, posjetili smo Veliko Trgovišće i rodnu kuću pok. predsjednika, Franje Tuđmana. Nakon toga smo obišli samo izvana utvrdu u Ozlju, vidjeli što je to slikala Slava Raškaj.
Program putovanja je bio prilično naporan, ispunjen do zadnjeg trena, ali je ipak bilo vremena i za kupanje u bazenima, pogotovo za one koji su odustali od obilaska trećeg dana.
Naša djeca su bila sretna putovanjem, ali najsretniji su bili vraćajući se kući i svojim krevetima. Svuda je lijepo, ali kući je najljepše. Ipak su pitali kad putujemo i gdje putujemo opet.

Odgovori